-
Damızlık düvelerin 5. aydan itibaren düzenli olarak ağırlık artışı ve omuz yükseklikleri kontrol edilmelidir.
-
Düveler ihtiyacından fazla aşırı şekilde beslenirse yumurtalıkları ve meme dokusu yağlanır.
-
Düvelerin yumurtalıklarının yağlanması onların zor gebe kalmasına ve üreme problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
-
Düvelerde meme dokusunun yağlanması ile, meme dokusunda süt üretimi yapan dokuların gelişimi engellenir. Bu durum onların ileriki yaşlarda süt veriminin az olmasına, dolayısıyla damızlık değerinin düşmesine neden olur.
-
Düvelerde ideal canlı ağırlık artışı ile ilk kızgınlık, ergin canlı ağırlıklarının %55’ine ulaştıkları zamanda (10-11. aylar) görülür. Ancak bu dönemde tohumlanmamalıdır.
-
Düvelerde besleme düzeyinin artması ilk kızgınlık yaşını 7-8 aya çekebilir. Aksine yetersiz beslenme ise ilk kızgınlık yaşını geciktirebilir.
-
Düveler ergin canlı ağırlıklarının %70’ine (350-360 kg) ulaştıkları zamanda (15-16.aylar) tohumlanmalıdırlar.
-
Düve yemi ile beslenen, ileride süt ineği olmaya aday damızlık amacı ile yetiştirilen düve ve gebe düveler, hedeflenen boy ve kiloda doğuma getirilmelerindeki başarı, onlardan ileriki verim dönemlerinde alınabilecek süt ve yavru veriminde önemli bir faktör olacaktır. İlkine doğum yapan düveler, ikinci ve üçüncü verim dönemindeki sağmal hayvanlara göre yem seçimi konusunda daha hassastırlar. Bu durum onların verim dönemi başlangıcında hızlı bir süt yemi tüketimini baskılayarak kuru madde alımını düşürür. Bu problem düvelerden ilk sağım döneminde alınabilecek süt miktarını olumsuz yönde etkiler.
-
Kurudaki inekler mutlaka diğer ineklerden ayrılarak, ayrı bir beslenme ve bakım programı uygulanmalıdır.
-
Kuru dönemde ana karnında hızla büyüyen buzağı ineğin yem tüketim kabiliyetini azaltır. Buzağı ana karnındaki toplam büyümesinin üçte ikisini bu dönemde gerçekleştirir. Böylece inekler tüketebilecekleri az miktardaki yem ile ihtiyaçları karşılayacak şekilde fakat yağlanmadan beslenmelidirler.
-
İnekler kuru döneme 3-3.5 vücut kondisyon skoru ile girmelidirler. Kuru dönemde kesinlikle yağlandırılmamalıdırlar. Kuru dönemde 0.5 kondisyon skoru düzeyinden (yaklaşık 30 kg canlı ağırlık) fazla kondisyon artışı olmamalıdır.
-
Kuru dönemde aşırı beslenerek şişmanlatılan ve doğum sonrası 4 vücut kondisyon skoru üzerinde vücut kondisyonu ile verim dönemine sokulan inekler, sağım döneminde yeterince kuru madde tüketemezler. Bu durum bir çok metabolik problemlerle birlikte ineklerin gebe kalmadan aylarca boş kalmasına sebep olur.
-
Yağlanmış inekler kuru dönemde zayıflatılmamalı, kondisyon düzenlemeleri hayvan kuruya çıkmadan 1-2 ay önce yapılmalıdır.
-
Süt inekleri kuruya çıkartıldıkları dönemde beslenmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde yapılan besleme hataları hem sağlıksız ve ileriki dönemlerde verimsiz olacak buzağıların doğmalarına, hem de ineğin doğurduktan sonraki sağım döneminde verimsiz olmasına yol açar.
-
Süt ineklerinin temel metabolik rahatsızlıklarının sebebi yanlış kuru dönem beslemesinden kaynaklanmaktadır.
-
Kuru dönemde zorunlu kalınmadıkça kaba yem olarak sadece saman kullanmayınız. Kuru dönem yemi ile birlikte mısır silajı ve çayır kuru otundan oluşan bir kaba yem seçimi uygun olacaktır.
-
Kuru dönem yemi ile birlikte silaj, posalar gibi yüksek su kapsamına sahip kaba yemler günlük hayvan başına 8 kg’dan fazla verilmemelidir.
-
Kuru dönemde yonca gibi yüksek kalsiyum içeren baklagil kuru otları tek kaba yem olarak kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde 1 kg/gün miktarı aşılmamalıdır.
-
Kuru dönemde mastitis tedavisi için kuru dönem meme tüpü her memeye uygulanmalıdır.
-
Kuru dönemde ineklere kesinlikle soda (sodyum bikarbonat) verilmemelidir.
-
İç ve dış parazit mücadelesi kuru dönemde yapılmalıdır.
-
Doğum sonrası oluşabilecek negatif enerji dengesinin etkilerini azaltmak ve ketozisden korunmak amacı ile hayvanlara doğumdan 1 hafta öncesinden başlayarak doğumdan 2 hafta sonrasına kadarki 21 gün süresince günlük 300 ml monopropilen glikol veya gliserin takviyesi yapılmalıdır.
-
Kuru dönemde doğacak buzağılar için yaralı olan anneye yapılan aşılar (Leptosipirozis, Semtisemi, Viral buzağı ishalleri v.b.) uygulanmalıdır.