Menü

Kapat

özel dönem yemleri

yakınlaştır

ürün broşürünü indir

Kuru Dönem Beslenmesine İlişkin Bilgi Tavsiye ve Uygulamalar

Sağmal süt sığırlarının doğuma iki ay kala sütten kesildiği kuru dönem beslenmesinde kullanılabilecek, sindirilebilirliği yüksek, üstün nitelikli doğal kaynaklı ham maddelerden hazırlanmış, dengeli besin değerlerine sahip, anyonik özellikli bir yemdir.

Faydaları
  • Kurudaki ineklerin sağlıklı beslenmesini, sağım dönemine hazırlanmasını ve ana karnındaki buzağının sağlıklı gelişimini destekler.

  • Yüksek sindirilebilirliği, dengeli protein-enerji yapısı, zengin vitamin ve mineral bileşimi ve içerdiği özel anyonik tuzlar sayesinde ineklerde doğum sonrası görülebilen hipokalsemiye (süt hummasına) bağlı ketosiz, yavru zarı atamama, metritis (rahim iltihabı) gibi metabolik hastalıkların oluşumunu engeller.

  • Sağım döneminde aşırı aktivite içinde olan meme dokularının ve rumenin (işkembenin) yenilenerek yeni verim dönemine hazır hale getirilmesine yardımcı olur.

  • Gebelik boyunca anne ve yavrunun sağlıklı gelişimini sağlar.

  • Kuru dönemdeki ineklerin yağlanmasına sebep olmadan, vücut kondisyonunu dengeleyerek onların doğumdan sonraki dönemde kuru madde alımını artırarak, sağım döneminde yüksek süt verimini sağlar.

  • Özel mineral içeriği sayesinde meme ödemini önler.

  • Güç doğum riskini azaltarak annenin ve buzağının daha sağlıklı olmasını sağlar. İçeriğinde anne ve buzağının sağlıklı gelişimi için uygun tüm yem katkı maddeleri mevcuttur.

Kullanım Şekli

  • Eğer KESİK KURU DÖNEM YEMİ’ne yeni başlanıyorsa veya herhangi bir süt yeminden geçiş yapılıyorsa kuru dönemdeki hayvanların 10 gün içinde kademeli olarak alıştırılarak rumen (işkembe) adaptasyonu sağlanmalıdır.

  • KESİK KURU DÖNEM YEMİ toplam rasyon içerisine katılarak verilmesi en doğru olanıdır. Bu şekilde verilmiyorsa günde en az iki öğünde verilmelidir.

  • Yüksek verimli ineklere iki aylık kuru dönemin son 3 haftasına kadar, düşük ve orta verimli ineklere ise kuru dönemin son 2 haftasına kadar KESİK KURU DÖNEM YEMİ verilmelidir. Verilecek KESİK KURU DÖNEM YEMİ miktarı diğer kaba yemlerin kalitesine miktarına göre günlük 2.5-5 kg arasında değişmektedir. Aşırı kuru dönem yemi ve silaj tüketimi kuru dönemdeki ineklerin yağlanmasına sebep olur.

  • Kuru dönemde yonca gibi yüksek kalsiyum içeren baklagil kuru otları tek kaba yem olarak kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde 1 kg/gün miktarı aşılmamalıdır.

  • Yüksek verimli inekler doğuma 3 hafta kala, düşük ve orta verimli inekler ise doğuma 2 hafta kala alıştırarak kuru dönem yeminden süt yemine geçilmeli ve günlük canlı ağırlığın %1’i yaklaşık 5-6 kg süt yemi verilmelidir. Bu miktar doğumdan sonra süt verimine göre tekrar artırılır.

Kurudaki İnekler İçin Besleme Programı

Yemler ( kg / Gün)
Kaba Yemler
Kesik Mısır Silajı Saman Kuru Ot Su
2,5-3 7-8 Serbest 2 Serbest
3,5-4 7-8 Serbest - Serbest
3,5-4 - Serbest 2 Serbest
5 - Serbest - Serbest

Bu program farklı kaba yemlere göre değişik şekilde düzenlenebilir.

KESİK KURU DÖNEM YEMİ
Temel Besin Maddeleri
Kuru Madde (en az) %88
Ham Protein (en az) %17
Ham Selüloz (en çok) %14
Ham Kül (en çok) %10
Ham Yağ (en az-en çok) %3-5,5
Kalsiyum (en az-en çok) %0,3-0,8
Fosfor (en az-en çok) %0,75
Sodyum (en az-en çok) %0,2-0,5
Vitamin A (en az) 12000 iu/kg
Vitamin D3 (en az) 3000 iu/kg
Vitamin E (en az) 35 mg/kg

Fiziksel Şekli: Pelet / 50 Kg.